A Mecsek különleges madárvédelmi területének kijelölésekor (SPA) több mint 20 madárfajt vettek figyelembe. Ezek nagy részével azonban a tervezett tanösvény mentén nem lehet találkozni, így a gyakoribb fajokat kerülnek bemutatásra.

Más állomásoknál már szerepel feketerigó (Turdus merula) (76.kép), a nagy fakopáncs (Dendrocopus major) (77.kép) és a fekete harkály (Dryocopus martius) (78.kép), így ezek ismertetése ennél az állomásnál nem szükséges. Gyakran hallani a hangjukat és meg is lehet figyelni a szén cinegét (Parus major) (79.kép), a kékcinegét (Parus coeruleus) (80.kép), az erdei pintyet (Fringilla coelebs) (81.kép), az örvös légykapót (Ficedula albicollis) (82.kép).

 A fatörzseken néha lehet látni csuszkát (Sytta europaea) (83.kép) és fakuszt is (Certhia brachydactyla) (84.kép). A lakott területekhez közel részeken lehet hallani és látni a házi verebet (Passer domesticus) (85.kép), seregélyt (Sturnus vularis) (86.kép). A terület közelében lehet hallani a sarlós fecske (Apus apus) (87.kép) hangját is. A területen előfordul, és életmódja, viselkedése miatt érdemes bemutatni a tövisszúró gébicset (Lanius collurio) (88.kép) is. A feketerigón kívül gyakran hallani az énekes rigót (Turdus philomelos) (89.kép). A varjúfélék több faja is előfordul a területen, így a szarka (Pica pica) (90.kép) és a szajkó (Garrulus garrulus) (91.kép) is.

A madarak egy része állandó, más része vonuló faj. A fajokat úgy kell kiválasztani, hogy minden évszakban legyen megfigyelhető állat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


A képekre kattintva érdekes dolgokat tudhatsz meg az adott élőlényről. Némelyiknek a hangját is meghallgathatod.