csuszka

Hátoldala szürke, torka fehér, alsóteste sárgásbarna, oldalai vörösesbarnák. Magyarországon a sík-, domb- és hegyvidéki erdőkben, ártereken mindenhol megtalálható. Öreg lomberdők, elegyes erdők, ritkábban tűlevelű erdők fészkelője. Az odúban költő kis énekes madarak közül a legkorábban kezdi a fészkelést. Általában április első felében rakja le tojásait. Természetes vagy mesterséges fészekodúkban költ. A csuszka által elfoglalt odút már messziről meg lehet ismerni, mivel a bejáratot sárral körbetapasztja, hogy leszűkítse. Fészekanyagként fakérget, háncsot és leveleket hord össze. Fészekalja 6-9 tojásból áll. A harkályokhoz és a fakuszokhoz hasonlóan főleg a fák törzsén és ágain keresi táplálékát. Ügyesen mozog fejjel lefelé is. A költési időszakban fő táplálékát a lombozatban élő mezei-poloska lárvák és a különböző hernyófajok alkotják, de fogyaszt iszapszúnyogokat, bársonylegyeket és fúrólegyeket, bogarakat, pókokat, hártyásszárnyúakat (hangya) és fátyolkákat is. Télen a cinegékkel közös csapatban keresi élelmét, de a párok mindig a költőterületük közelében maradnak. Állandó madár. A párok télen sem válnak szét. Egész évben a fészkelőhely közelében maradnak, és azt aktívan védelmezik a fajtársakkal szemben

Az állat hangját meghallgathatod, ha a képre kattintasz.